Uppvärmning kan ske med värmepumpar

31 maj 2021 jonas olsson

Innan man satsar på att köpa och installera en värmepump är det viktigt att man förstår hur den fungerar. Först då kan man bli medveten om vad den gör för nytta och hur man kan göra besparingar och ändå få ut så mycket värme man behöver. En värmepump fungerar på så sätt att den drar till sig energi från utsidan där den står placerad. Efter att ha omvandlat den energi som finns att tillgå till värmeenergi, kan den sedan överföras till insidan av byggnaden. 

Värmepumpar är något som är en bra investering för både små och stora fastigheter. Här kan man tjäna in mycket energi och det är ett hållbart alternativ för både miljö och människa. För att det ska vara ännu enklare att förstå hur en värmepump fungerar, kan man tänka sig att det är som ett kylskåp fast omvänt. Ett kylskåp drar till sig den värme som finns inuti kylskåpet och transporterar ut den till utsidan. Känner man på baksidan av ett kylskåp kan man känna den värmen. Då förstår man lättare hur det fungerar.  

Hur en värmepump drivs

Det enda som behövs för att driva runt en värmepump är elektricitet. Med hjälp av den kan man låta energin cirkulera dit den ska efter att ha dragit åt sig energi från jorden, luften eller till och med grundvattnet. För att sätta det hela i perspektiv, kan man förstå hållbarheten när man ser att pumpen endast behöver en kilowattimme el för att producera hela fyra timmar värmeenergi. Det är ett utfall som heter duga. 

En värmepump kan ge så mycket mer än värme. Skulle det vara en varm högsommardag och huset känns för varmt att vistas i, är det enkelt att ställa om pumpen så att den istället kyler ner bostaden. Det är då den agerar precis som ett kylskåp gör. Dubbelt bra alltså. 

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?