Upptäck rymden med hjälp av teleskop

19 januari 2020 Cecilia Olsson
Upptäck rymden med hjälp av teleskop

Ovanför oss finns en helt makalös rymd med massor av stjärnor och planeter att titta på. Man kan såklart njuta av den genom att med bara blotta ögat ligga och titta upp på den. Men upplevelsen kan bli ännu bättre om man använder sig av ett teleskop. 

Teleskop finns i många olika storlekar och former, men grundprincipen är den samma; de samlar ljus och ger sedan möjligheten att se en förstorad bild. De tre huvudtyperna inom teleskop är: Refraktorer – Detta är den klassiska teleskoptypen som har en huvudlins längst fram på teleskoptuben vilken samlar och fokuserar ljuset som man sedan kan titta på i andra änden av teleskoptuben. Reflektorer – har en konkav spegel monterad i bakdelen på tuben som samlar och fokuserar ljuset. Ljuset reflekteras sedan åt sidan av en mindre spegel som är placerad längst fram i teleskoptuben. Katadioptriska teleskop – är en hybrid som använder både speglar och linser i sin konstruktion.

De flesta teleskop gör att man kan se en massa olika objekt. De enklaste sakerna som man kan  observera är månen samt planeterna Jupiter, Saturnus och Venus. Utanför vårt solsystem kan man även se stjärnhopar, gasnebulosor, planetariska nebulosor och till och med galaxer. Ju större öppning man har på teleskopet, det vill säga diametern på linsen eller spegeln, desto fler objekt kan man observera.

Kom ihåg att aldrig titta på så solen genom ett teleskop, såvida man inte använder ett proffesionellt solfilter, då det kan ge allvarliga ögonskador och till och med leda till permanent blindhet. 

Hos kikkertland.se hittar man ett brett utbud av allt från nybörjarteleskop till mer avancerade teleskop. Datorstyrda teleskop gör att man utan kunskap om stjärnhimlen kan navigera runt med hjälp av en databas. Om man är osäker på vilket teleskop man ska välja kan man alltid kontakta Kikkertland för att få kvalificerad rådgivning.

 

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?