Räta ut gamnacken hos en sjukgymnast i köping

29 juni 2022 Mikael Barani

editorial

Vår hållning, alltså hur upprätt kroppen är, har verkligen fått sig en smäll under den senaste generationen. I takt med att skärmen har blivit vardag har också gamnacken blivit det. Faktum är att det idag är högst ovanligt att inte se någon gå med krökt nacke, tittandes in i mobilskärmen, när man är ute på en promenad.

Priset som vi betalar

Naturligtvis var det kontorsarbetet som lade grunden till detta. Mobiltelefoner och paddor ska inte få all skuld. För säkerligen var det så att hållning inte alltid var i fokus när skrivmaskinen gjorde sitt intåg i våra liv. Sedan följde naturligtvis datorn och nu när skärmen har blivit portabel har vi tagit nästa steg i denna utveckling.
Frågan är vad våra kroppar säger om det. För de är ju inte utvecklade till att gå omkring med framåtskjutande nacke eller inåtroterande axlar.

Någonstans finns det ett pris att betala för allt det här. Kanske märker man inte av det när man är 20-någonting men när man är över 40 bast och sitter hos sin sjukgymnast i Köping, med smärtor i nacken, då kommer man nog att minnas hur man inte alls reflekterade över skärmens vara eller inte vara när man var yngre.

fysioterapeut

Som tur är går det att vända trenden redan idag. Genom att göra övningar som öppnar upp bröstkorgen och får nervsystemet att vilja hålla tillbaka axlarna. Samma sak gäller nacken förstås.

Kontaktar du en sjukgymnast redan idag är chanserna stora att du kommer att få med dig en hel bunt med övningar som kan hjälpa dig tillbaka till en rak kropp.

Kanske är det grundläggande problemet att vi har tappat kontakten med våra kroppar. Vi tar dem för givna och tänker inte på att de, precis som resten av oss, också har behov och förutsättningar. Eftersom vi alla även är unika finns det en sådan aspekt att ta hänsyn till också. Vad får just din kropp att må bra?

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?