Lyftkranarnas ABC
I styrkemått mätt är det få ting som kan slå en industriell lyftkran. Det är en maskin som har använts ända sedan romarriket – då mindre sofistikerad, men fortfarande med samma princip: att röra det orörliga. Med tiden växte utvecklingen och behovet. Tack vare lyftkranarna har vi många kvarvarande katedraler stående än idag. Men även om lyftkranen har gamla anor har den också genomgått stora förändringar med tiden och förvandlats till den moderna maskin den är nu.
Fast eller rörlig
Elis Lindén hette svensken som satte sin prägel på industrin när han uppfann tornkranen, en gigantisk maskin som ofta används vid konstruktion av höghus och klarar av enorma vikter. Den sträcker sig bokstavligen mot skyarna. Men användningsområdet för kranar är såklart – likt behovet – brett varierat. Det finns många olika slags lyftkranar, som exempelvis de stora portalkranarna, den flytande pontonkranen eller den bastanta containerkranen. Men den kanske mest praktiska lyftanordningen är mobilkranen. Den är, precis som namnet antyder, transportabel. Men det betyder inte att den är av det minsta slaget. Tvärtemot så är de större modellerna av dessa kranar i utfällt läge ofta längre än en lastbil. Och lastbilen i sig fungerar inte bara som transportmedel utan också som en del av motvikten. Detta gör att en stor mobilkran kan lyfta 100 ton!
Mindre lyft, mer lyftkran
Det finns också mindre mobilkranar som lämpar sig bättre för privatpersoner att hyra. De utför sysslor som röjning av träd, underlättande av husbyggen, bortforsling av tyngre material, med mera. Men även tyngre lyftkranar kan ibland behövas för att göra jobbet rätt. Som tur är kan dessa behov tillgodoses av en kompetent budfirma med maskiner och fordon, som https://www.kungsbud.se/. Tack vare modernisering av lyftkranstekniken är alltså dessa maskiner inte enbart lämpade för stora koncerner, utan också för små eller stora företag och privatpersoner som behöver extra hjälp i trädgården eller med projektbygget.