Kan minireningsverk vara alternativ för flera hushåll?

28 april 2021 william eriksson

Om du är med i en samfällighet som rör vatten och avlopp kan reningsfrågan hamna på tapeten. Kommuner har blivit allt hårdare mot hushåll som har eget avlopp. Det gäller även om ni har en samfällighet. Ett smidigt alternativ om ni riskerar att bli utdömda är minireningsverk.

Minireningsverk har tagits fram i syfte att vara ett alternativ till olika infiltrationssystem och markbäddar. Det finns minireningsverk som passar för att koppla ihop många hushåll. Lösningarna kan fungera på olika sätt beroende på modell och kapacitet.

För samfälligheter som behöver nya lösningar för avlopp kan minireningsverk vara det mest kostnadseffektiva. Kommunen kan ha vissa specifika krav så ni bör kontrollera vad som gäller. Kommuner kan begära att reningsverken ska ha mycket hög skyddsnivå.

Är ni flera hushåll som ska koppla upp er på samma minireningsverk bör ni också begära in offerter från flera. Låt gärna företagen komma ut på inspektion och sköta projekteringen. Vissa minireningsverk är så pass effektiva att de motsvarar ett kommunalt alternativ.

Varierande belastning i sommarstugeområdet

Ska ni leta efter minireningsverk till sommarstugeområdet finns det andra faktorer att ta hänsyn till. Vissa minireningsverk kräver att det används regelbundet och klarar inte av längre uppehåll.

Då det finns många olika typer av lösningar kan systemen fungera olika. En del minireningsverk som är till för mer sporadiskt användande pumpar runt avloppsvatten. Andra klarar av att ha uppehåll utan att matas med avloppsvatten.

Även om minireningsverk har funnits ett bra tag på marknaden har inte alla upptäckt fördelarna. Framför allt inte den praktiska aspekten de har för samfälligheter och flerhushåll. Som alternativ är det mycket kostnadseffektivt, kräver lite underhåll och har lång livslängd.

Så behöver ni hitta rening till avloppet i sommarstugeområdet kan ni med fördel undersöka alternativet minireningsverk. Ett modernt och säkert sätt att lösa avloppsreningen samtidigt som ni lever upp till kommunens krav.

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?