Ek – det vanligaste trädslaget i Sverige

21 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Ek – det vanligaste trädslaget i Sverige

En gång i tiden höll Sverige på att bli helt avskogat. Det vill säg att man använda upp mer skog och träd än vad man planterade nya. Det var främst till båt- och husbygge som alla träd gick åt.

Ek är det vanligaste trädslaget i Sverige. Det finns cirka 2 miljoner ekar här i landet och de växer framför allt i Mellansverige. Ek är ett robust träd som kan bli upp till 30 meter högt. Trädet har en livslängd på mellan 200-300 år beroende på vilken sort det är. Ekträdet används till mycket, både ute och inne.

I naturen används ekar för timmerproduktion. Träet är hållbart och kan användas för att tillverka möbler, dörrar, fönster, båtar med mera. Eken har också ett stort antal andra användningsområden – den är en utmärkt brännved, dess bark kan användas som medicin och dess ekollon kan ätas eller utfodras till boskap.

trädbesiktning Malmö

Robust, mångsidiga och mer därtill

Ekar är inte bara robusta och mångsidiga, utan också relativt lätta att odla. Om du har rätt solig plats i trädgården och lite tålamod bör du kunna plantera en ek med framgång.

Tyvärr kan ekar, som alla växter, falla offer för olika sjukdomar. De vanligaste sjukdomarna hos ek är rot rötning, ekvissling och mjöldagg. För att behandla dessa sjukdomar är det viktigt att använda svampmedel och andra kemiska behandlingar så snart som möjligt

Så om du letar efter ett långvarigt, hållbart träd med många användningsområden är eken det perfekta valet. Med sitt vackra lövverk och sitt breda utbud av fördelar kan man lägga till skönhet och värde till din trädgård samtidigt som du hjälper till att skydda Sveriges skogar! Därför är det viktigt att då och då genomföra en trädbesiktning. Trädbesiktning i Malmö utförs av en arborist som ser över hur trädet mår helt enkelt.

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?