Din klocka ska visa dig tiden länge – ta väl hand om den!

07 mars 2019 Ingrid Fredriksson
Din klocka ska visa dig tiden länge - ta väl hand om den!

”Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren…?” ”Även en trasig klocka går rätt två gånger om dygnet”. ”Tid är något man har bara om man tar den.” ”Ur led är tiden.” ”Ta vara på minuterna. Timmarna tar vara på sig själva.”

I vårt vardagliga språk finns otaliga exempel på talesätt som handlar om tid, och klockan. Det är ett tecken på att det är en viktig del av våra liv: Tiden som passerar och hur vi kan mäta och hålla koll på den. 

De första mekaniska klockorna konstruerades redan på 1200-talet för att hålla ordning på böner och arbetstider. Det första armbandsuret specialtillverkades åt kejsar Napoleons syster år 1810. Under de 100 år som följde var armbandsuren avsedda för kvinnor. Men under första världskriget blev armbandsuren populära bland officerarna i skyttegravarna, eftersom de baserade sina anfall efter klockslag. Snart började armbandsuren massproduceras och efter kriget blev de en trend bland välklädda män.

Idag skulle de flesta av oss knappt kunna tänka oss att vara utan våra klockor. Förutom att de hjälper oss hålla koll på tiden ser vi klockorna som en accessoar, ett smycke, ett uttryck för mode och vår personliga stil.

Men med tiden kan klockan, oavsett hur exklusiv den är, tappa farten och börja sacka efter. Då behöver den tas om hand! Och det är något som Mattssons Ur-Service, https://www.urmakare.se/ i Toftinge norr om Norrtälje kan hjälpa till med. Där finns urmakare Anders Mattsson som, sedan han avslutade sin utbildning och fick sitt gesällbrev 1979, har arbetat inom de flesta områden som handlar om urmakeri: Mekaniska och elektroniska armbandsur, fickur, bordsur, väggur och golvur.

Anders Mattsson har sedan 1993 mästarbrev inom urmakeriyrket och är dessutom medlem i Sveriges Urmakareförbund.

Har man en gammal raritet till klocka och lämnar in den på service eller reparation så vill man ju att den ska bli väl omhändertagen, eller hur?

 

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?