Att sätta sitt barn i förskola

31 maj 2019 jonas olsson
Att sätta sitt barn i förskola

Det är inte lätt att få vardagen att gå ihop som småbarnsförälder. Ännu svårare om familjen består av fler än ett barn. I början är de flesta föräldrar hemma med sina barn. Många föräldrar lyckas också spara föräldrapenningen så att de kan vara hemma längre med sina barn än den grundläggande föräldrapenningen täcker. Detta går bara om det finns ekonomisk möjlighet i familjen. För de flesta kommer ändå en dag då det är dags att börja förskolan. Vissa föräldrar längtar till den dagen och tror att deras barn kommer få roligt, medan andra är mer oroliga.

 

Vad gör barnen på en förskola?

Självklart kan det vara läskigt att lämna bort sitt barn i någon annans händer. Men förskola innebär en viktig socialisering för barn. Speciellt om ett barn är ensamt hemma kan det vara värdefullt att få träffa andra barn, lära sig att interagera i grupp och leka med andra. På en förskola kan ett upplägg se ut ungefär såhär: först samlas barnen för frukost. Sedan delas barnen upp mellan olika avdelningar, morgonsamling med frukt, dags för planerade aktiviteter och utelek. Sedan är det lunch och efter det en sov- eller läsvila, alternativt fri lek inne eller ute för de som inte vilar. På eftermiddagen är det dags för mellanmål och sedan är det fri lek igen innan föräldrar hämtar. Olika åldrar gör givetvis olika saker.

 

Förskolor med olika profiler

Det finns förskolor med olika profiler. Det kan vara naturprofil, där barnen får vara ute extra mycket i naturen och där verksamheten bedrivs till stor del utomhus. Det finns förskolor med musikinriktning eller allmänt skapande. Det finns förskolor med kristen profil, som till exempel en förskola i Norrköping som har bibellek på schemat. Läs mer om just den här: http://www.vindruvan.net/. Oavsett om man väljer en förskola med profil eller inte är det alltid engagerade pedagoger på plats som vill ge barnen en värdefull uppväxt.

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?