Vem utför din trädbesiktning i Lund?

16 september 2021 william eriksson

Det tillhör livet att ibland bli sjuk. Såväl för människor som djur. Men även växter, och inte minst träd. Du har säkert familj eller vänner som frågar dig hur du mår titt som tätt. Åtminstone när de märkt att du varit frånvarande eller gett intryck av att inte må så bra. Men vem frågar egentligen träden om hur de mår? Vem talar med träden i Stadsparken i Lund? Vilken läkare behandlar trädgårdsträd i Professorstan eller på Annehem?

De träden måste förlita sig på dem som jobbar med trädbesiktning i Lund. Oftast är det arborister. Människor med pålitlig kompetens om träds hälsa. Människor som kan bedöma hur ett träd mår, hur det kan behandlas eller om läget är så illa att det måste fällas och förpassas till sin sista vila. Det sistnämnda kan vara ett mycket tufft beslut att ta. Ett bra exempel på det är när Katedralskolans 150-åriga bokträd fälldes på grund av sjukdom.

 

Eventuella problem uppdagas vid besiktningen

Det kan svårt för en vanlig lekman att bedöma statusen på sitt eget träd. Precis som att du inte skulle låta ditt djur bli behandlad av någon annan än en veterinär skulle du inte låta dina träd besiktigas av någon annan än en riktig arborist.

Tro aldrig att besiktning bara ska utföras när du själv kan se på trädet att det mår dåligt. Det kan finnas mycket under ytan du inte ser. Det är lika ansvarsfullt att låta besiktiga dina lundaträd lite då och då som att själv göra en hälsokontroll hos läkaren även om du egentligen känner dig i topptrim. Du vet aldrig vad du kan hitta.

För är det någonting du verkligen vill undvika så är det ett träd som blivit angripet av röta eller annan sjukdom. Sådant sprids lätt till omgivningen. Det är under trädbesiktningen som dessa problem uppdagas.

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?