Vem ska du låna från?

07 februari 2019 Anders Lundtang Hansen
Vem ska du låna från?

Det är lite svårt att flytta in: Vem är det okej att låna pengar från?

Pengar får världen att vända sig, säger du och utan pengar kan vi inte betala för de mycket grundläggande nödvändigheterna som mat, tak över, rinnande vatten och el.

Ändå är ämnet ”pengar” inte något som talas så mycket om.

Eller faktiskt talas det faktiskt mycket om det i den meningen att det för många handlar om att luta sig till grannen och avunda det grönare gräset på andra sidan staketet.

Många människor skulle vilja gå vidare med hur mycket pengar de tjänar, utan att egentligen prata om belopp, eftersom de är tabu – och särskilt att säga offentligt.

Det finns också en diskussion om lön i samband med jämställdhet, men det kan vara ett ämne från en annan artikel.

Vid middagsbordet talar många människor lyckligtvis om hur mycket pengar de kan komma hem när skatt betalas.

Men det är inte så populärt att prata om motsatsen: brist på pengar. När du inte kan få saker att springa runt och få ändarna att träffas.

Det är faktiskt lite synd, eftersom det borde vara lika acceptabelt att prata om hur mycket pengar som ska vara att tala om bristen på en.

Det skapar en snedvridning av uppfattningen av debatten och gör att du ser ner på människor som saknar pengar. och du vrider din näsa av dem som leder en stor del av pengar.

Denna typ av resultat, bland annat i den nämnda tabu-beläggningen när det är okej att prata mycket om pengar. Och problemet kan bara få dig att be om pengar från fel ställe.

Faktum är att låna pengar från vänner och familjemedlemmar borde vara helt acceptabla när man sitter vid middagsbordet och pratar om pengar.

Men bara tanken kan ge en otäck smak i många människors mun, så de är tysta.

Och det kan sluta ta upp mycket lån med höga räntor som de aldrig får betalt på. Då tar de upp ännu snabbare lån så att de kan betala på det tidigare lånet. Och sedan har man påbörjat en slutgiltig spiral.

Förslaget från detta är: Bryt tabellen genom att fråga dina närmaste personer för hjälp med ekonomin – så det går inte fel med din ekonomi på lång sikt.

Om du fortfarande inte vill låna pengar från din familj eller vänner, betalar det för dig att göra det härifrån.

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?