Tandläkare i Kista äter visst godis

06 april 2021 william eriksson

Studier har visat att risken för karies minskar om du äter en stor mängd godis en gång i veckan, snarare än att sprida ut en måttlig mängd sötsaker över hela veckan. Det var de ökända “Vipeholmsexperimenten” i Lund på 1930-talet som stärkte detta. Därav begreppet “lördagsgodis”.

När du är på besök hos tandläkaren kan du ofta få frågan om  hur ofta du äter godis. Även om du röker eller snusar är det vanligt att de vill veta. Ibland känns det nästan som ett korsförhör och du är livrädd för att svara fel på tandläkarens frågor. Det är lätt att svara det som du tror att tandläkaren vill höra, snarare vad sanningen är egentligen. Det var inte direkt ett sådant förhör du var beredd på när du sökte fram “Tandläkare Kista” och bokade din tid på kliniken. 

Måste få unna sig ibland 

Om du inte var beredd på sådana frågor låter det i och för sig som om du aldrig varit hos tandläkaren förr. Frågorna är standard. Även om de på många sätt aktiverar det dåliga samvetet och på ett smärtsamt sätt gör dig medveten om hur uselt du sköter om dina tänder. Huvudsyftet är dock att tandläkaren behöver en bild av hur du din personliga tandvård för att lättare kunna ge dig rätt behandling. 

Det kan också vara en försäkringsfråga. Tandläkarmottagningar erbjuder ofta en försäkring för att det inte ska bli så stora kostnader om du till exempel behöver akut tandvård. Men försäkringspremien blir högre ju sämre du tar hand om dina tänder. En stor anledning till att sluta röka och snusa, med andra ord. 

Samtidigt måste även en tandläkare ha förståelse för att du ibland kan få tillåta dig att unna dig någonting sött och gott. Det gäller alla människor, inklusive tandläkare. Ingen ska lura dig att tro att en tandläkare aldrig äter godis.

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?