Såhär kan frilansare avsätta pengar till sin tjänstepension

18 november 2022 Julia Zsiga

Som frilansare kan det vara svårt att tänka på framtiden och pension, särskilt när man inte har en arbetsgivare som automatiskt sätter av pengar till ens pension. Men det är viktigt att tänka på pensionen, så här är några sätt för frilansare att avsätta pengar till sin tjänstepension.

Varför det är viktigt att avsätta pengar till tjänstepension som frilansare

Som frilansare har man inte alltid samma förmåner som anställda, såsom arbetsgivare som automatiskt sätter av pengar till ens pension. Men det är fortfarande viktigt att tänka på pensionen, eftersom man inte vill hamna i en situation där man inte har tillräckligt med pengar att leva på när man går i pension. Dessutom kan en tjänstepension också ge skattemässiga fördelar.

image

Såhär kan frilansare avsätta pengar till sin tjänstepension

Det finns flera sätt för frilansare att avsätta pengar till sin tjänstepension. Ett sätt är att öppna en individuell pensionssparande (IPS) konto. Detta är en typ av pensionssparande där man kan sätta av pengar och få skattemässiga fördelar. Det är viktigt att notera att man inte kan ta ut pengarna förrän man går i pension.

Ett annat sätt är att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Detta är en typ av sparande där man kan investera i aktier, fonder och andra värdepapper utan att behöva betala skatt på vinsten. Det är viktigt att notera att man inte får samma skattemässiga fördelar som med IPS, men det är fortfarande en möjlighet att spara till pensionen.

En tredje möjlighet är att avsätta pengar till en individuell ålderspension (IÅP). Detta är en typ av pensionssparande där man kan sätta av pengar och få skattemässiga fördelar. Det är också möjligt att ta ut pengarna tidigare än vid traditionellt pensioneringstillfälle.

Hur man väljer rätt typ av tjänstepension

Det kan vara svårt att veta vilken typ av tjänstepension som är bäst för ens situation som frilansare. Det beror på ens behov och ekonomiska situation. Om man vill ha skattemässiga fördelar och inte planerar att ta ut pengarna förrän vid pensioneringstillfället, kan IPS vara den bästa typen av tjänstepension. Om man däremot vill ha möjlighet att ta ut pengarna tidigare, kan IÅP vara ett bättre alternativ. Om man är intresserad av att investera i aktier, fonder och andra värdepapper kan ISK vara en bra lösning.

Läs mer här: https://www.afaforsakring.se/privatperson/avsattning-till-tjanstepension/

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?