LED strip tar bort mörka hörn

14 juni 2022 jonas olsson

editorial

Tänk så lång tid som människan levt i mörker. Sedan den moderna människans begynnelse, sisådär ett par hundra tusen år sedan, har man mestadels varit beroende av solen, månen och eld för att få ljus. Men även om man länge har kunnat tända brasor och säkert har kunnat göra facklor, är en fackla fortfarande en väldigt dålig ljuskälla. Tack och lov har bättre ljuskällor utvecklats!

Länge var elden fortfarande grunden i ljuskällor, och den är det fortfarande i dagens stearinljus. Stearinljusen var länge den huvudsakliga ljuskällan inomhus, men de var dyra och inte särskilt ljusstarka. Få hade råd att lysa upp annat än små delar av sitt hem med stearinljusen. 

 

Elektricitet ger ett modernt ljus

Men med elektricitetens intåg blev det elektriska ljuset det nya sättet att lysa upp sitt hem. Glödlampan dök upp på marknaden under 1800-talet och plötsligt hade människan ett ljus som var enkelt att hantera, billigare än stearinljusen och hade kraft nog att lysa upp hela hemmet.

En ny revolution förändrade allas liv under början av 2000-talet – LED-tekniken. Med LED-lampan blev ljuset både starkare och ännu mer energisnålt. Dagens LED-lampor är otroligt starka och lätta att anpassa till alla möjliga ändamål.

 

LED strip

 

LED strip – när ljusteknik blir roligt

Tack vare LED-lampan blev belysning okomplicerat och något som alla privatpersoner kan leka med för att hitta roliga nya lösningar. Idag kan man hitta en uppsjö av intressanta belysningstekniker i en välsorterad affär. De senaste åren har LED strip fått ett uppsving som en sorts belysning som sitter på hårda eller mjuka lister som kan fästas på egentligen vad som helst inomhus eller utomhus.

Från tiderna då man fick kämpa för att hålla liv i eldar för att få lite ledljus, har man nu nått tidsåldern då belysning är tillgängligt för alla och ett självklart inslag i den moderna inredningen. 

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?