Kontering på ett smart sätt

24 juni 2022 jonas olsson

editorial

Du har säkert sett en konteringsstämpel någon gång, särskilt om du jobbade med bokföring på nittiotalet. Stämplarna används dock fortfarande inom redovisningsbranschen. De finns att få med olika färger, men grön, blå, röd och svart är de vanligaste färgerna. Till detta behövs även ett block med kolumner. Dessa kolumner kan heta konto, aktivitet eller belopp. De vanligaste rubrikerna är debet och kredit.

Kontering har dock blivit mycket enklare idag. Det finns smarta dataprogram som både fyller i rätt siffra på rätt plats och räknar åt dig. Detta sparar tid. Om det blev fel med en fysisk stämpel var det bara till att göra om hela proceduren. Konteringsprogrammen rättar däremot till alla felskrivningar.

 

kontering

Att byta system tar tid

En redovisningsbyrå behöver ha ett huvudsakligt bokföringsprogram. Konteringsprogrammet är ett komplement, inte en ersättare. Det kan låta som att det blir kaka på kaka med både och. Men på https://konteramindre.se/ kan du få mer information om vad skillnaderna är och varför du bör investera i två separata dataprogram.

Du kan också kolla med andra företag i branschen om hur de övergått från ett befintligt system till ett nytt. Detta är särskilt viktigt om du går från en manuell metod till ett digitalt arbetssätt. En del tycks tro att allt löser sig bara man installerar det senaste programmet. De räknar inte med tiden som går åt till utbildning. Och det tar även tid att motivera dina kollegor gällande varför det nya är bra.

Att stämpla eller inte stämpla

Om du oroar dig för ett nytt dataprogram har du såklart alltid alternativet att använda en fysisk konteringsstämpel. Det kan dock bli problematiskt om du är den ende på kontoret som envisas med att bokföra enligt analog modell när resten arbetar maskinellt.

Risken finns att dina kollegor sliter sitt hår i frustration när de behöver överföra dina färgglada stämplar till dataprogrammet, samt att chefen får ha ett obekvämt samtal med dig. Innan du stämplas som dum kanske du ska sätta dig in i framtidens konteringsprogram.

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?