Håll dig frisk genom virussanering

16 augusti 2021 Lily Hansen

Är det för mycket begärt att inte behöva bli smittad av ett virus när man är hos läkaren? Är det någonstans man inte vill gå för att bli sjuk är det väl just stället man går till när man är sjuk. Mängder med sjuka människor måste passera genom dörrarna på ett sjukhus eller en läkarmottagning. Virussmittade människor som tar i dörrhandtag, armstöd, tidningar och kranar. Som undersöks av samma stetoskop som läkaren därefter tänkt använda på dig. 

Den som arbetar på ett sådant ställe måste hela tiden jobba med virussanering som ett ledord i arbetet. Ytor och instrument måste saneras från eventuella virus som kan hoppa på och smitta någon annan. Någon måste ha ansvaret för att desinfektera det där stetoskopet som nyss lades mot en eventuellt virussmittad person. Annars kommer nästa person också att bära det med sig, och smitta fler och fler personer. Det är så pandemier startar. 

 

 

Så förhindrar du virusspridning

Det finns mycket man kan göra för att hjälpa virussaneringen på traven. Så att allt hopp inte behöver läggas på virussanering. Det kan vara smart att till exempel nysa och hosta i armvecket. 

Det kan även vara smart att tvätta sina händer eller sprita dem, kanske lite oftare än vad du själv egentligen tycker är normalt. Det är också en bra idé att hålla avstånd till varandra. Men ingenting av det här kan enskilt stoppa virus. Du kan liksom inte som läkare hålla avstånd när du ska lyssna på en patients hjärta. 

Därför gäller det att sanera och ta kål på vartenda litet virus som försöker överleva. Det gäller att ha spriten redo i högsta hugg. Det finns många sköra människor där ute som lätt skulle trilla av pinn av den enklaste influensan. Någonting som kanske bara innebär lite snor för dig kan lätt innebära döden för en annan om du inte virussanerar ordentligt. 

Fler nyheter

20 oktober 2022

Vad är Entresol?